Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hum na Sutli

Krao plin guranjem igle u brojčanik

plin
Foto: Mladen Mandić
1/3
15.08.2013.
u 12:00

Prikrivanje: Humplin se najavio da će obaviti provjeru te zamjenu i baždarenje brojila, a Ćuk, da bi prikrio dokaze, prijavio je da mu je drvo s prikolice otkliznulo na ormarić i oštetilo ga

Nakon što su se zbog krize posljednjih nekoliko godina učestalo, na razne načine krali struja i voda, na red je došao i plin. Ivan Očko, direktor Humplina iz Huma na Sutli, ovih je dana zbog sumnje u višegodišnju krađu plina policiji podnio kaznenu prijavu protiv Stjepana Ćuka iz Marinaca.

- Svakih osam godina Humplin obavlja provjeru plinskih instalacija te zamjenu i baždarenje plinskih brojila. Tako smo i gospodinu Ćuku poslali obavijest, no on nas je u međuvremenu, prije nego što smo izašli na teren, obavijestio kako mu je u dvorištu došlo do otkliznuća nezakočenog traktora s prikolicom natovarenim drvima, a tom mu je prilikom jedan od trupaca oštetio plinski ormarić.

 Izbušena rupica na brojilu

 - Naši ljudi su odmah po zaprimljenoj dojavi izašli na teren kako bi spriječili eventualno istjecanje plina i sanirali štetu. Ćuk je odmah pristao platiti štetu i zamjene ormarića, plinomjera uključujući i izvedene radove. No, nakon što su naši radnici došli dva dana kasnije kako bi izveli radove, pregledali su plinomjer i ustanovili da je on prepravljan. Ispred brojčanika, bila je izbušena rupica, a kroz nju je bio gurnut šiljati predmet, najvjerojatnije igla, koja je onemogućavala vrtnju brojčanika i registraciju potrošnje. Brojčanik je bio i vidljivo oštećen, a oštećenja su nastala proklizavanjem umetnutog predmeta. Osim toga nađeni su također i ostaci strugotine nastale prilikom bušenja rupice - rekao je direktor Humplina Ivan Očko.

 Dodao je kako je Ćuk prilikom očevida u potpunosti priznao navode te je rekao kako će platiti sve troškove oštećenja na ormariću, izvedenih radova i neovlaštene potrošnje na način da će odmah platiti deset tisuća kuna, a ostatak od 36 tisuća kuna, do punog iznosa nastale štete koju smo izračunali sukladno Općim uvjetima za opskrbu plinom, u više mjesečnih rata. No, kad su pokušali dogovoriti detalja, na sugestiju Ćukove supruge počeli su negirati da se radi o krađi plina i pristali platiti samo dio koji se odnosi na oštećenja. O krađi plina Humplin koji je zadužen samo za distribuciju, odmah su obavijestili i Humkom koji je zadužen za opskrbljivanje.

 - Ovo već je drugi zabilježen slučaj krađe plina, prvi se dogodio u Desiniću, no tamo je vlasnik pristao platiti sve troškove, pa nismo podnosili prijavu. No, krađa vjerojatno ima i više, pa ćemo angažirati i posebnu komisiju koja će obići sve potrošače i ustanoviti eventualne krađe - rekao je Očko te dodao da je za takvu krađu predviđena i kazna zatvora do dvije godine.

 ‘Grijem se na drva’

 Je li krao plin upitali smo i samog Stjepana Ćuka. - Neosnovano me optužuju jer plin nisam krao, a u posljednje vrijeme grijem se samo na drva. Došli su u moje dvorište i bez da su pozvali policiju isključili mi plin i odnijeli brojilo kojeg sam ja kupio i to bez ikakvog policijskog zapisnika. Sve sam predao i svom odvjetniku pa ćemo vidjeti tko je u pravu - rekao je Ćuk. Na upit kako je trupac iskliznuo baš u vrijeme zamjene brojila i provjere, Ćuk je rekao kako su radnici Humkoma na provjeri bili i prije dva mjeseca, no tada nisu ništa sumnjivog primijetili.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije